De voordelen van multiplex

multiplex van populieren

Multiplex is een houtsoort die wordt verkregen uit verschillende soorten bomen. Door drie of meer verschillende dunne houtlagen aan elkaar te bevestigen met fenolhars wordt multiplex gemaakt. Multiplexplaten,bijvoorbeeld multiplex van populieren, kunnen verschillen in dikte, waarbij elke dikte verschillende doeleinden heeft. Wanneer de verschillende houtlagen aan elkaar worden bevestigd, moeten de houtvezels allemaal in dezelfde richting wijzen. Behalve dat multiplex veelzijdig is, biedt multiplex vele andere voordelen. Het is sterk, duurzaam materiaal en is daarbij vochtbestendig. Daarbij is het een aantrekkelijke en betaalbare houtsoort. In dit artikel lees je meer over alle voordelen die multiplex kan bieden bij verschillende toepassingen.

Esthetische waarde

Voor decoratieve doeleinden wordt multiplex vaak gebruikt. Vanwege zijn duurzaamheid en esthetische structuur is multiplex populair bij architecten. Het is mogelijk multiplex panelen te bedekken met massief hout of een coating, maar multiplex ziet er op zichzelf zo goed uit als massief hout. Een natuurlijke look is tegenwoordig erg populair bij woningeigenaren. Daarom is multiplex het meest gebruikte product in de architectuur.

multiplex van populieren

Sterk materiaal

Hoe meer lagen multiplex heeft, hoe duurzamer en sterker deze is. Multiplex dat samengesteld is uit vijf tot zeven lagen, is zelfs sterker dan ijzer. Dit komt voornamelijk door de fenolische lijmsoorten die gebruikt worden bij de samenvoeging van de verschillende houtlagen. Ook zorgt de cross-layer methode bij het productieproces er voor dat het materiaal sterker wordt. Het toevoegen van een coatingslaag kan daarbij de multiplexplaat nog verder versterken.

Duurzaamheid

De combinatie van de korrels die gebruikt worden in multiplex met fenolische lijmsoorten zorgen voor een extreem sterke structuur. Om deze reden is multiplex een geliefde keuze wat betreft meubelstukken, omdat het niet snel vervangen hoeft te worden. In tegenstelling tot massief hout, is multiplex zeer goed bestand tegen ongelukken en misbruik. Dit maakt multiplex ook financieel een aantrekkelijke keuze, omdat het langere tijd meegaat dan andere soorten houten meubelstukken.

Beschikbaarheid

Wanneer je op zoek bent naar een bepaald formaat van massief hout, kom je vaak maar relatief beperkte afmetingen tegen. Multiplex daarentegen is makkelijk verkrijgbaar in grotere en afwijkende maten, omdat het voor zoveel verschillende doeleinden wordt gebruikt.