Infrarood verwarming dé verwarming van de toekomst
Wie dit artikel nu zit te lezen met schrale lippen, kloofjes of hardnekkige niesbuien omdat de centrale verwarming weer overuren maakt, zal blij zijn om te lezen dat er een nieuw soort verwarming bestaat: de infrarood verwarming. Van oudsher zijn we gewend aan de warmte van een cv, waarbij veel energie nodig is om water te verhitten dat met behulp van een leidingsysteem dat door je hele huis loopt warmte af te geven aan de lucht. Dit kost veel energie, ook omdat er veel energie verloren gaat, en het leidt tot droge lucht in huis en een circulatie van stof en huisstofmijt met alle gezondheidsnadelen van dien.
Infrarood verwarming werkt met golven infrarode straling die niet de lucht maar objecten in huis verwarmen. Je laat infraroodplaten in bijvoorbeeld je wanden en je plafond plaatsen en daardoor gaan die warmte aan de omgeving afgeven. Dit is een veel zuinigere maar ook aangenamere manier van warmteafgifte, die meer lijkt op het gevoel dat je krijgt van in de zon zitten dan op de kunstmatige warmte van de cv. Doordat er geen luchtstromen opgewekt worden, behoort die vervelende tocht in huis ook tot het verleden. En waar door het botsen van warme lucht op koude wanden bij een cv schimmelvorming kan ontstaan, houd je bij infrarood verwarming juist droge wanden wat veel beter voor je gezondheid is.
Bovendien hoef je voor het overstappen op infrarood verwarming geen ingrijpende verbouwingen in je huis te doen. Omdat er voor bijna elke warmtebehoefte en situatie een kant-en-klare oplossing bestaat, kun je volstaan met het laten plaatsen van panelen die naadloos in je bestaande plafond of wanden passen. Ook in de badkamer, een ruimte waarin je het bij uitstek lekker warm wil hebben en die met zijn hoge luchtvochtigheid gevoelig is voor het ontstaan van schimmels, kun je bijvoorbeeld een infrarood spiegel monteren. Zo sla je twee vliegen in één klap: je verwarmt de ruimte op het moment dat je er behoefte aan hebt snel en efficiënt en gebruik je hem niet dan schakel je dat paneel gewoon uit. Dit is absoluut de verwarming van de toekomst.