Klimaatverandering en stijgende energiekosten

subsidie vloerisolatie

Al jaren wordt er gewaarschuwd voor klimaatverandering. Afgelopen zomer hebben we hier in Nederland de gevolgen gemerkt: ernstige overstromingen in Zuid-Limburg door extreme regenval.

De Nederlandse regering heeft een aantal klimaatdoelen gesteld. Om deze doelen te halen, probeert de overheid al jaren om ervoor te zorgen dat we onze huizen goed gaan verduurzamen. Pas toen eind 2021 energieprijzen door het dak gingen, begonnen mensen de noodzaak te voelen om hun huis te isoleren. We weten dat veel warmte verdwijnt via kieren en gaten, maar wist je dat er zo’n 16% van de warmte weglekt via de vloer? Tijd voor vloerisolatie dus! In dit artikel gaan we in op subsidie vloerisolatie en de subsidie daarvoor.

subsidie vloerisolatie

Soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor vloerisolatie:

  • Je hebt EPS; dit is (wit) piepschuim, waar ongeveer 98% lucht inzit.
  • Je kan ook isoleren met steenwol; dit is een minerale kunstvezel. Deze vezel wordt gemaakt van een soort vulkanisch gesteente, die wordt samengedrukt tot platen en/of dekens. Te koop in verschillende diktes en helemaal te recyclen. Ook is het een brandveilig materiaal.
  • Isoleren kan ook met materiaal zoals schapenwol of schelpen.
  • Er is ook XPS. Dit is ook een soort van piepschuim (niet wit), maar met minder lucht erin en een fijnere structuur.
  • Je kan folie gebruiken met lucht zakken erin om te isoleren.
  • Tot slot is glaswol met een aluminium laag ook een goed alternatief voor isolatie. Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas.

Welke isolatie je het beste kan kiezen, hangt af van welk vloer je hebt. Niet elke isolatie is geschikt voor elke vloer. Laar je goed informeren!

Subsidie voor vloerisolatie

De subsidie voor vloerisolatie, maar ook andere soorten isolatie is per 1 januari 2022 aangepast. In principe krijg je 20% van de kosten van vloerisolatie vergoedt door de overheid. Maar als je bijvoorbeeld ook je dak of ramen isoleert, krijg je maar liefst 30% van de kosten vergoedt.

Hoeveel subsidie je precies krijgt, is niet dus niet vantevoren te zeggen.