Koop een wasmachine die bij je huishouden past

wasmachine

Een wasmachine is een onmisbaar gebruiksvoorwerp in veel gezinnen, zeker als dit uit meer personen bestaat. Wil je een nieuwe wasmachine kopen? Houd voordat je deze aanschaft dan rekening met de volgende zaken.

Grootte van de trommel

Heel belangrijk om rekening mee te houden is de grootte van de trommel. Er zijn veel machines op de markt met grote trommels maar dit is niet voor ieder gezin de beste keuze. Als je maar alleen bent of met zijn tweetjes is een kleinere trommel ook voldoende want steeds een halve trommel laten draaien kost alleen maar meer energie. Kijk gewoon hoeveel was je altijd hebt voordat je een keuze maakt.

wasmachine

Toerental

Kijk daarnaast ook goed hoeveel toeren de wasmachine kan draaien. Machines die tot 1600 toeren gaan zorgen ervoor dat de was er minder nat uitkomt. Houd bij de keuze rekening met de manier waarop je veelal je was droogt. Als je daarvoor een droger gebruikt is het beter als je was wat droger uit de machine komt omdat de droger dan minder lang aan hoeft te staan. Droog je vaak buiten de was? Dan is het niet erg dat deze wat natter is omdat de was toch wel droog wordt. Een wasmachine die 1600 toeren kan draaien gebruikt meer stroom en is ook duurder in aanschaf dus kijk altijd goed of je deze ook echt nodig hebt.

Energielabel

Kijk ook altijd naar het energielabel dat erop staat. Veel wasmachines worden bestempeld als energiezuinig maar dat is niet bij ieder programma het geval. Zorg er voor dat er energiezuinige programma’s op zitten en gebruik deze dan ook regelmatig. Een energiezuinige wasmachine is duurder in aanschaf en als je dan alleen gewone programma’s gebruikt kun je net zo goed een wat voordeliger exemplaar aanschaffen.

Verschillende programma’s

Veel wasmachines bieden tal van programma’s maar de ervaring leert dat de meeste gebruikers vaak voor hetzelfde programma kiezen. Als je lang niet alle programma’s gebruikt hoef je ook geen wasmachine te kiezen waar deze allemaal op zitten. Kijk gewoon wat je handig vindt en kies op basis daarvan een apparaat. Sommige mensen draaien regelmatig een halfvolle wasmachine, een koud programma of wassen juist vaker op warmere temperaturen omdat het wasgoed vies is. Staar je niet blind op extraatjes waarvoor je meer betaalt maar die je wellicht nooit gebruikt. Een klokje erop waarmee je kunt zien hoe lang het programma nog duurt is vaak handig en een slimme automaat die zich bijstelt als er minder was in zit natuurlijk ook. Zo gebruik je ook minder energie. Kijk wat je echt nodig hebt en koop een wasmachine die daarbij past. Dit hoeft zeker niet de duurste te zijn die er op de markt is. Het gaat er meer om dat jij er veel plezier van hebt en dat je was er schoon uit komt.