Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Een huis kopen is een grote stap en één van de eerste dingen die je moet regelen is het afsluiten van een hypotheek. Dit kan een ingewikkeld proces zijn, vooral als het de eerste keer is dat je een huis koopt. Maar geen zorgen, in deze blog leg ik alles aan je uit wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek. Van de verschillende soorten hypotheken tot aan de maximale hypotheek die je kan krijgen. Lees snel verder!

Verschillende soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken waaruit je kan kiezen. Bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek: hierbij betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan hypotheek, maar de verdeling tussen rente en aflossing verandert. In het begin betaal je vooral rente en later steeds meer aflossing. Er is ook de lineaire hypotheek: hierbij betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en daarnaast minder rente. Hoe langer je hypotheek loopt, hoe minder rente je betaalt. En tenslotte is er de aflossingsvrije hypotheek: hierbij los je niets af en betaal je alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheekschuld in één keer aflossen.

De maximale hypotheek

De hoogte van de maximale hypotheek die je kan krijgen, is afhankelijk van je inkomen en andere financiële verplichtingen. Geldverstrekkers mogen maximaal 100% van de waarde van de woning financieren. Daarnaast wordt er gekeken naar het inkomen en vaste lasten. Online kan je op verschillende websites berekenen hoeveel je maximaal kan lenen.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op je hypotheek. Wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek niet meer kan betalen door werkloosheid, scheiding of een andere reden, betaalt NHG je hypotheekschuld af. Hierdoor voorkom je dat je met een restschuld blijft zitten. NHG brengt wel eenmalig een premie in rekening, maar het kan je gegarandeerd veel ellende op de lange termijn besparen.

Looptijd van je hypotheek

Hoe lang je hypotheek loopt, hangt af van de soort hypotheek die je kiest. Een hypotheek kan je bijvoorbeeld afsluiten voor 10, 20 of 30 jaar. Je kan er ook voor kiezen om je hypotheek af te sluiten voor de rest van je leven, maar dan betaal je wel de hoogste rente. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je wensen en inkomen om te bepalen wat voor jou de beste optie is.

Overwaarde van je woning

Wanneer de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die je afgesloten hebt, heb je overwaarde. Je kan dan bijvoorbeeld je woning verkopen en voor een lager bedrag een nieuwe woning kopen. Maar wat je ook kan doen is je woning verbouwen of extra aflossen op je hypotheek. Hiermee kan je ook de lasten van je hypotheek verlagen.

Het afsluiten van een hypotheek kan een ingewikkeld proces lijken, maar als je weet wat je kan verwachten, wordt het al snel een stuk duidelijker. Er zijn verschillende soorten hypotheken waaruit je kan kiezen, de maximale hypotheek is afhankelijk van je inkomen en vaste lasten, er bestaat de Nationale Hypotheek Garantie, de looptijd van je hypotheek hangt af van je wensen en inkomen, en overwaarde kan je gebruiken voor bijvoorbeeld verbouwingen of extra aflossing. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij Univé.