Vijgen kweken in Nederlandse tuinen

Vijgen zijn een heerlijke traktatie die gedijen in warme klimaten, maar met een beetje extra zorg wordt de vijgenboom vijgenboom ook in meer gematigde streken gekweekt. Oorspronkelijk komen ze uit Azië, en er wordt rijkelijk geteeld aan de Middellandse Zee geteeld. Maar er zijn honderden verschillende soorten, gegroepeerd in vier hoofdkleuren: wit, groen, rood en paarszwart. Hier leest je hoe je een vijgenboom in uw tuin laat groeien!

De beste kweek in potten

Zelfs als ze geen vrucht draagt, is de vijgenboom vijgenboom ongelooflijk aantrekkelijk met zijn uniek gevormde groene bladeren Helaas hebben ze de reputatie dat ze in ons klimaat moeilijk gedijen.

Nu hebben we goed nieuws, want als je vijgen in potten kweekt, hoef je niet te worstelen en vechten met het barre winterweer! De bruine, Turkse vijg (The Brown Turkey) is één van de best verkopende soorten. Je kan ze tijdens de wintermaanden op een warmere plek zetten zoals een schuur, garage of onverwarmde ruimte binnenshuis verplaatsen. Probeer zware sierpotten te vermijden, want die kunnen best zwaar zijn als ze eenmaal gevuld zijn met aarde, water en een boom.

Tips voor de vijgenkweek

De vijgenboom is gek van de zon én van water! In tegenstelling tot de meeste andere fruitbomen, hoeven vijgenbomen meestal niet routinematig te worden gesnoeid.

In de herfst, wanneer de bladeren beginnen te draaien en vallen, is het tijd om de vijgenboom naar naar binnen te verplaatsen.

Als het warmer weer nadert en de dagen langer worden, zet je de vijgenboom dan elke dag een paar uur naar de tuin. Dit zal helpen om het weer te laten acclimatiseren aan zijn favoriete warme weer. Als de laatste vorstdatum voor uw gebied is verstreken, breng hem dan terug naar een zonnige plek buiten. In een mum van tijd zal uw gezonde, krachtige boom zoete en weelderige verse vijgen produceren voor uw snack-, kook- en droogplezier.