Waarom een bouwtechnische keuring belangrijk is om te laten doen
Je hebt een waanzinnig huis gezien op Funda en kan niet wachten op de bezichtiging. De foto’s zien er geweldig uit en dit kan ‘m zomaar eens zijn; jouw nieuwe thuis. Eenmaal daar ben je nog steeds in de gloria. Totdat je tijdens het tweede rondje nog eens goed kijkt en ziet dat de kozijnen misschien aan vervanging toe zijn en die vochtplek op keukenplafond zag je ook nog niet eerder.
Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die op een of ander moment een huis kopen, geen bouwkundige keuring kosten in de voorbereidingen hadden. Of men weet niet van het bestaan hiervan of men twijfelt als het wel nuttig is. Of misschien wil men gewoon het geld er misschien niet voor uitgeven.
Waarop letten bij een bouwtechnische keuring?
Wilt u meer zekerheid bij het kopen van een woning? Laat ze vervolgens een bouwkundige keuring uitvoeren. Bouwkundige keuring is een technische keuring van de woning. Het huis wordt vergeleken met de volledige lijst met bouwdelen. Wat betekent dat precies? Waarom moet u gekeurd worden? Waar moet ik op letten?
Waar wordt ernaar gekeken
Tijdens zo een bouwtechnische keuring wordt er gekeken naar alle zichtbare elementen van een pand. Zoals elektra, maar men kijkt ook naar de staat van de kozijnen, de ramen en deuren. Metselwerk en ook het schilderwerk vormen onderdeel van zo een keuring. Men kijkt naar de staat waarin de eerder genoemde onderdelen zich bevinden. Bijvoorbeeld is een goed werkend elektrische meterkast een van deze zaken waar men naar kijkt. Als deze niet goed werkt, kan er bijvoorbeeld brand ontstaan of stroomfluctuaties of er kan regelmatig stroom uitvallen. Al bent u niet van plan op kort termijn uw huis te verkopen is het toch wel nuttig om te zorgen voor een goed functionerende meterkast.
Het aanvragen van een bouwtechnische keuring
Wanneer het koop of verkoopproces al is opgestart, kan de koper een keuring aanvragen bij een erkend bureau. Hij hoeft niet fysiek aanwezig te zijn als het bureau bezig is met de keuring, maar natuurlijk is het wel nuttig als de koper ook zelf de potentiële woning ziet en ervaart voor hij besluit het te kopen. Zo wordt hij behoed voor niet zichtbare gebreken. De verkoper is aan de andere kant ook niet verplicht een keuring te laten uitvoeren. Waar hij wel toe verplicht is, is om alle gebreken waar hij mee bekend is, aan de koper of de makelaar door te geven. Uiteindelijk weet de koper wat hem te wachten staat en kan hij het resultaat van de keuring gebruiken in het onderhandelingsproces.