Welke houtsoort is het beste voor tuinmeubelen?

tuinbank van hardhout

Hout wordt al heel lang gebruikt voor het maken van diverse soorten meubilair, tuinmeubelen. Dit kan een tuinbank van hardhout zijn, een tafel, of een gehele set van massief hout. Welke houtsoort is het beste voor tuinmeubelen? Dit artikel geeft je de antwoorden.

Hardhout en zachthout

Hout kun je verdelen in twee categorieën, waaronder hardhout en zachthout. Bij het woord hardhout denk je wellicht aan harde soorten houten, en bij zacht hout lijkt het of het om zachte soorten hout gaat. Dit is echter niet waar. De termen hardhout en zachthout staan voor de manier, waarop de bomen zich voortplanten. Hardhout plant zich voort door middel van bedekte zaden en bij zachthout zijn de zaden onbedekt. Tuinmeubels worden zowel van hardhout als van zachthout gemaakt, echter bestaat het grootste gedeelte uit hardhout, omdat dit duurzaam is en vaak minder onderhoud vergt.

tuinbank van hardhout

Veelgebruikte houtsoorten voor tuinmeubelen

Eikenhout is zeer populair en deze houtsoort zie je dan ook vaak terug bij diverse tuinprojecten. Er bestaan overigens vele soorten eikenhout. Eikenhout is een hardhoutsoort met mooie, karakteristieke vlammen en noesten. Eikenhout is zeer sterk en goed te bewerken en uitermate goed voor het maken van een tuinbank van hardhout.

Acaciahout is een duurzame houtsoort met een aantrekkelijke en warme gloed over zich heen. Ook bezit acaciahout duidelijk zichtbare vlammen. Acaciahout werkt niet tot nauwelijks en vertoont hier en daar scheurtjes of vlekjes. Deze geven het hout zijn typische karakter.

Eucalyptushout bestaat uit honderden varianten, afkomstig uit diverse gebieden in Australië. Het hout groeit razendsnel en valt onder de hardhouten bomen. Het is een goed alternatief voor teakhout, maar stukken vriendelijker voor je portemonnee. Eucalyptus kan goed tegen diverse weersinvloeden en heeft niet veel onderhoud nodig.

Kastanjehout heeft hetzelfde uiterlijk als eikenhout, zonder de typerende spiegels van eikenhout. Het hout groeit met name in Middellandse Zeegebieden, maar ook in Noord-Afrika en Noord-Amerika. Kastanjehout bevat looizuren en looizuren zorgen voor het onderhoudsarme en milieuvriendelijke aspect.

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is de meest gebruikte naaldhoutsoort. Het hout heeft een witgele kleur met een zachte tekening, die door blootstelling aan de zon donkerder zal worden en een unieke uitstraling krijgt. Voor gebruik buitenshuis wordt geïmpregneerd vurenhout geadviseerd.