Zonnepanelen plaatsen: Doe de dakscan

Voordat zonnepanelen op een dak geplaatst kunnen worden wordt er vaak een dakscan gemaakt. Dit zodat je een indicatie krijgt van de mogelijkheden en de opbrengst van de zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen hangt af van een aantal punten en een dakscan bestudeerd deze aspecten. Denk hierbij aan de oriëntatie van je dak, de hoeveelheid schaduw en de hellingshoek van je dak. De dakscan geeft vervolgens een resultaat dat wat vertelt over de geschiktheid van je dak voor zonnepanelen aan de hand van deze punten.

Wat is een dakscan

De meeste dakscans zijn online te maken. Met behulp van online tools wordt uitgerekend wat het rendement zou zijn wanneer er zonnepanelen op je dak liggen. Met behulp van je postcode en je jaarlijks energieverbruik wordt er uitgerekend wat je jaarlijkse opbrengst zal zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de terugverdientijd van de investering in de zonnepanelen en hoeveel CO2 het bespaart op jaarlijkse basis. Veel energieleveranciers en installateurs geven je bij de dakscan ook advies over welke zonnepanelen of installaties het meest voor je geschikt zijn aan de hand van het type dak dat je hebt.

Voor- en nadelen dakscan

Een dakscan is meestal gratis te maken via het internet en zijn ze vrijblijvend, je zit niet vast aan een contract. Ze zijn vrij eenvoudig om in te vullen en geven direct de informatie die je nodig hebt. Met deze informatie kan je bekijken wat jouw mogelijkheden zijn voor zonnepanelen thuis zonder. Maar vergeet niet, een dakscan in een indicatie. Een dakscan geeft een schatting van de verwachte opbrengsten maar geeft nooit een exacte conclusie hierover. Vandaar dat iedere dakscan die je kan maken op het internet een andere uitkomst kan geven voor hetzelfde dak. Wanneer het advies negatief is hoeft dit niet altijd te betekenen dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, niet alle dakscans zijn namelijk betrouwbaar. Om zeker te zijn dat je een betrouwbare dakscan kan laten uitvoeren kijk dan op Dakscanzonnepanelen!

Nuttig je een dakscan uitvoeren?

Zonnepanelen installeren is een dure investering en een dakscan is gratis en vrijblijvend dus we raden het je aan om er een te doen. Je krijgt er een goed beeld van de mogelijkheden binnen jouw sitautie. Laat je goed informeren en doe de juiste kennis op.