Welke glassoort kies je in welke situatie?

Dubbel glas en enkel glas ken je waarschijnlijk wel. Maar welke glassoorten zijn er allemaal nog meer? En in welke situatie gebruik je welke glassoort? 

Moet het glas goed isoleren, of is het belangrijker dat het vooral erg sterk is? En wil je er je woning mee verfraaien of wil je er juist meer privacy mee creëren?

Een glaszetter kan je helpen om de juiste keuze te maken wanneer je nieuw glas laat plaatsen. Hier geven we je meer informatie over de verschillen tussen de glassoorten en voor welke toepassing de glassoorten het meest geschikt zijn.  

Glas om te isoleren

De term isolatieglas wordt vaak gebruikt als synoniem voor dubbel glas. Toch zijn ze niet hetzelfde. Hoewel beide glassoorten een sterke isolerende werking hebben is er wel degelijk een verschil. 

Traditioneel dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een luchtdichte ruimte ertussen. Deze ruimte wordt de spouw genoemd. Bij isolatieglas, ook wel bekend als HR (hoogrendement) glas wordt de spouw gevuld met edelgas. Verder onderscheid HR glas zich van dubbel glas door een warmtereflecterende coating. Deze coating is aangebracht op de binnenzijde van het raam en is met het blote oog niet te zien. Door de coating en het edelgas heeft HR glas een hogere isolatiewaarde dan traditioneel dubbel glas.

De verschillende soorten HR glas worden onderscheiden met plusjes. Hoe meer plusjes hoe beter de isolerende werking van het glas. Op dit moment wordt HR++ door glaszetters het meeste gebruikt voor nieuwbouwwoningen vanwege de uitstekende isolatiewaarden. 

Glas voor de veiligheid

Veiligheidsglas biedt meer bescherming bij inbraken en doorvallen dan andere glassoorten. Veiligheidsglas is niet alleen sterker dan andere glassoorten. Op het moment dat het breekt valt het niet in grote scherven uiteen, maar in hele kleine stukjes. Daardoor is de kans op verwondingen bij doorvallen erg klein. 

Bij draadglas en gelaagd glas wordt het glas juist bij elkaar gehouden als het breekt. Dat komt doordat er bij draadglas metaaldraden in het raam zijn verwerkt. Bij gelaagd glas is er veiligheidsfolie tussen de glasplaten aangebracht. Dat maakt het voor een inbreker onmogelijk om je huis binnen te dringen door een kapotte ruit van draadglas of gelaagd glas. 

Glas voor binnen

Binnen is de isolerende werking van glas minder belangrijk. Je kunt dan ook prima enkel glas gebruiken voor de ramen of deuren die twee vertrekken in huis met elkaar verbinden. 

Matglas is een andere glassoort die veel binnenshuis wordt gebruikt. Bij matglas is het oppervlak van de glasplaat aangetast met zuur en slijpmiddel. Door deze bewerking is het glas niet langer helder. De lichtdoorlaatbaarheid neemt er niet door af, maar je kunt niet meer goed door het glas heen kijken. Het geeft je wat meer privacy dan helder glas. Dat maakt dit type glas uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een douchewand of wc-raampjes. 

Glas voor het design

Glas hoeft natuurlijk niet altijd alleen maar functioneel zijn. Het mag er ook mooi uitzien. Denk aan de mooie glas-in-lood ramen met gekleurd glas in kerken en kathedralen. 

Glas-in-lood ramen kun je tegenwoordig ook goed combineren met dubbel glas. Dat maakt het mogelijk om glas-in-lood toe te passen in moderne woningen. Glas-in-lood kun je in vrijwel ieder ontwerp op maat laten maken. Wellicht kan een mooi glas-in-lood raam met speelse kleuren een leuke bijdrage leveren aan de uitstraling van je woning. Overigens kun je glas-in-lood ook prima binnen toepassen voor lampen of kastdeurtjes. 

Of je nu kiest voor glas-in-lood, veiligheidsglas of isolatieglas, kijk vooraf altijd goed welke glassoort het beste past bij de toepassing die jij in gedachten hebt. Bij twijfel kun je altijd een glaszetter contacteren voor deskundig advies.